По активи сме пред румънците, но по покупателна способност - след

...
По активи сме пред румънците, но по покупателна способност - след
Коментари Харесай

Българите са 35-и по спестявания, но от едва 57 държави

По активи сме пред румънците, само че по покупателна дарба - след тях

Класацията Allianz Global Wealth сложи България на 35-о място по финансови активи измежду 57 страни, а на 38-о по покупателна дарба. В класацията обаче не попадат богатите арабски и азиатски страни.

Данните демонстрират, че българинът има високи спестявания по отношение на междинните за високоразвити страни, само че всеобщата настройка е, че сме доста небогати. Зависи обаче с кого се съпоставяме.

Класацията Allianz Global Wealth за финансовите активи - това е друго от премерване през приходи или през Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, преизчислено като покупателна дарба.

Такива ранглисти, които мерят благосъстоянието, има и на Credit Suisse и UBS, има и една много известна на Global Finance. По тях България се движи сред 63-о и 73-о място в света от общо 150-170 страни.

Това са разбори, които финансовите институции вършат и с цел да оценят какъв брой другите страни са устойчиви на външен дълг.

В едната ранглиста на Allianz България е 35-а, в другата - 38-а, само че става дума за общо 57 страни. Тоест България е след средата на таблицата. Защо са толкоз малко страните в този лист? Защото малко страни разгласяват задоволително данни, с цел да се направи оценка, а България влиза в групата, която се прави оценка, тъй като като член на Европейски Съюз дава доста статистика. Затова могат да ни сметнат.

Но отвън тези 57 страни има доста богати арабски и азиатски страни, които просто не дават статистиката си.

Интересно е, че българите имат високи спестявания по отношение на междинна страна от развитите. Там имат огромна консумация, огромни вноски за пенсионни и здравни фондове.

Ние имаме настройката, че сме супербедни. Истината е, че големи елементи от популацията на света живее в небогати региони и те са под България и като Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, и като активи. Но, несъмнено, не може да се съпоставяме с най-развитите страни. Класациите сочат, че като активи, да речем България е 10 пъти по-бедна от Англия. Ако погледнем като благосъстояние, сме по-богати от Румъния, само че сме по-ниско в класацията от нея, в случай че се гледа по Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, преизчислено като покупателна дарба.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР